زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اصلاح فحشاء (قرآن)





اصلاح در برابر افساد، به معنای برطرف کردن فساد و تباهی و انجام دادن کار شایسته است.


۱ - آثار توبه زنا کار



توبه از فحشا و اصلاح بعد از آن، مورد تشویق خداوند و در پی دارنده رحمت الهی و همچنین باعث سقوط کیفر زناکاران می‌شود همچنانکه در قرآن می‌فرماید:
والتی یاتین الفاحشة. . (و از زنان شما کسانی که مرتکب زنا می‌شوند چهار تن از میان خود مسلمانان بر آنان گواه گیرید پس اگر شهادت دادند آنان(زنان) را در خانه‌ها نگاه دارید تا مرگ‌شان فرا رسد یا خدا راهی برای آنان قرار دهد). والذان یاتیـنها منکم فـاذوهما فان تابا واصلحا فاعرضوا عنهمآ ان الله کان توابا رحیما (و از میان شما آن دو تن را که مرتکب زشتکاری می‌شوند آزارشان دهید پس اگر توبه کردند و درستکار شدند از آنان صرفنظر کنید زیرا خداوند توبه پذیر مهربان است).

۱.۱ - تفسیر آیات مذکور


وَ الَّتى یَأْتِینَ الْفَحِشةَ... مِّنکمْ
وقتى مى خواهند بگویند فلانى فلان عمل را انجام داده هم مى‌گویند: (فلان اتاه): و هم تعبیر مى‌کنند (فلان اتى به) و کلمه (فاحشه) از ماده (ف ح ش ) به معناى طریقه شنیعه است، ولى استعمالش در عمل شنیع زنا شایع شده است،و در قرآن کریم در آیه زیر بر لواط و یا هم بر آن و هم بر عمل مساحقه همجنس بازى زنان اطلاق شده است.(انکم لتاتون الفاحشة ما سبقکم بها من احد من العالمین).
و ظاهرا و بطورى که بیشتر مفسرین گفته‌اند: مراد از فاحشه در آیه مورد بحث عمل زنا باشد، مفسرین روایتى هم نقل کرده‌اند، که رسول خدا(صلى الله علیه و آله ) وقتى آیه تازیانه در اول سوره نور نازل شد فرمود: این همان راه علاج و سبیلى است که خداى تعالى در آیه پانزده سوره نساء وعده‌اش را داده است.
شاهد این ظهور، ظهور دیگرى است در آیه و آن این است که از لحن آیه شریفه فهمیده مى‌شود که حکمش دائمى نیست و بزودى نسخ مى‌شود چون مى‌فرماید: (او یجعل الله لهن سبیلا) و یا خدا راه علاجى برایشان قرار دهد) و هیچ دلیلى نقل نشده که گفته باشد این حد چند صباحى در مورد مساحقه جارى شد و سپس بحدى و حکمى دیگر نسخ شده است پس معلوم مى شود آیه شریفه همانطور که گفتیم درباره زنا نازل شده است و از جمله :(اربعة منکم ...) برمى‌آید که عدد نامبرده باید از مردان باشد.

۲ - پانویس


 
۱. نساء/سوره۴، آیه۱۵.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۱۶.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۴، ص۳۶۹.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اصلاح فحشاء».    


رده‌های این صفحه : فحشا | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.